Фондација развија основна начела људске солидарности, хуманости и племенитости и у том циљу подстиче и награђује стваралаштво даровитих уметника и студената позоришне, филмске и других сродних уметности.

 

 

 

Дана 05. априла 2022. године опростили смо се од нашег
оснивача и управитеља фондације, МИРОСЛАВА ЛУКИЋА.
Рекли су: "Смрт не постоји, јер људи умиру кад их сви забораве"
Окупићемо се 29. априла 2022. у 09 часова на Новом гробљу
да обавимо чин полагања урне и још једном нашем Микију
одамо поштовање за све што је учинио за Фондацију.

 

У АДЛИГАТ-у отворен Легат Ружице Сокић

Током 2020. године, Фондација је остварила сарадњу са Удружењем за културу, уметност и међународну сарадњу АДЛИГАТ. Резултат тога је закључен Протокол о сарадњи и што је још значајније, у овој установи отворен је  Легат Ружице Сокић на дан Фондације, 14. децембра 2020. године. Поред Ружициног Легата отвореног у Југословенској кинотеци 2015. године, којој је предата сва филмска грађа Ружице Сокић, АДЛИГАТ ће представљати значајну ризницу за проучавање позоришта и једног времена, а биће и важна надоградња адлигатове позоришне збирке.

У легату Ружице Сокић налази се значајна позоришна и друга архивска грађа, велики број награда, део библиотеке са више од стотину књига са посветама али и намештај из стана Ружице Сокић који је припадао њеном оцу Петру Сокићу (1893-1964), суоснивачу и уреднику предратног листа „Правда“.
Отварање Легата Ружице Сокић привукло је широку пажњу јавности насловима у више десетина домаћих  медија, као и извесног броја локалних листова  у региону.

Архивиране вести

Овде се налаѕе архивиране вести фондације:
Архивиране вести
Старе вести

 

Министраство културе и информисања РС, први пут учествује у суфинансирању нашег Пројекта под називом: „Чување, управљање и представљање културног наслеђа Ружице Сокић“. Овај Пројекат подразумева обраду целокупне документације Ружице Сокић, односно попис и систематизацију штампане документације као и припрему за дигитализацију штампаних, аудио и видео документације. Такође, овај Пројекат обухвата и један веома занимљив, едукативан програм под називом; „Дан Отворених врата“, који се организује једном месечно, у току позоришне сезоне, као мањи скуп професионалних лица на челу са предавачем -модератором, а затим се сви учесници укључују у расправу и размаатрају тему у форми салона, или када је сесија студената – у форми радионице. До сада су успешно и на завидном нивоу одржане 3 сесије (видети у одељку „Отворена врата“).

Прикажи све вести