Фондација развија основна начела људске солидарности, хуманости и племенитости и у том циљу подстиче и награђује стваралаштво даровитих уметника и студената позоришне, филмске и других сродних уметности.

Фондација је правно лице, основана 08. августа 2014. године, на иницијативу Мирослава Лукића, супруга Ружице Сокић, да би у име и на славу ове врхунске уметнице српске драме, у току педесет година њене уметничке активности, остваривала доброчине опште корисне циљеве у области позоришне, филмске и друге сродне уметности. Као допринос утврђеним циљевима, Фондација је установила Годишњу награду „Ружица Сокић“, која се додељује сваке године 14. децембра на Дан Фондације, за изузетан допринос позоришној и филмској уметности. Награду чине повеља и новчани износ. Органи Фондације су управитељ и Управни одбор, који је оснивач именовао.

РЕЧ ОСНИВАЧА

“Данашњи дан мислим да представља заокружење историје велике драмске уметнице Ружице Сокић стварањем њене Фондације. Овај текст има за циљ да та историја остане записана. Ружица Сокић је била велика драмска уметница Српског позоришта и филма. Од драмске секције своје гимназије, преко студија глуме, а затим кроз игру у неколико београдских позоришта, а нарочито игром у Атељеу 212, Ружица је цео свој живот, саму себе, предала театарској сцени. Славу и поштовање велике глумице стекла је такође и бројним улогама у тада постојећем Југословенском Филму, као и на Телевизији Србије. У националној култури Србије, њено учешће има посебан значај, као уметника претежно опредељеног у афирмацији домаћих драмских писаца. Од близу 60 година њеног уметничког живота, провео сам са њом половину и био активан сведок лепоте и робовања глумачком позиву. Глумци, као и сви други репродуктивни уметници : певачи, играчи, музичари и други, носе судбину да су брже заборављени, захваљујући генерацијским променама, него други уметници који остављају материјална дела. Повеље, награде, програми, плакате, су доказни материјали креативних напора, мука и успеха! Срећом, филм и ТВ траке су средства који остављају више трага о делима глумаца и других пратећих, или сродних уметничких садржаја. Мали народи лакше и брже заборављају своје величине, своје претке који су животу свог народа дали значајан допринос. Зато сам одлучио да потпомогнем потребу трајног сећање на велику Ружицу Сокић тако што ћу формирати њену ФОНДАЦИЈУ. Циљеви Фондације су да у њено име, буде потпомагнут развој позоришне и филмске уметности, путем подршке и помоћи појединим уметницима или програмима земље Србије.
Таквом Одлуком испуњавам потребу свог пијетете, поштовања и љубави, које носим према Ружици и чврстој потреби испуњења њене последње жеље изражене мало пре краја свог прекинутог живота: „ молим вас, немојте ме заборавити “
Мирослав Лукић, с.р.

ЧЛАНОВИ УПРАВНОГ ОДБОРА ФОНДАЦИЈЕ
Весна Милекић Станковић, драмска уметница и чланица Југословенског драмског позоришта– председник
Радослав Зеленовић, некадашњи дугогодишњи директор Југословенске кинотеке и оснивач и директор Фествала европског филма на Палићу,
Проф.др Милован Здравковић, , професор на Академији уметности у Београду,
Виктор Лазић, адвокат и књижевник - оснивач и председник удружења за културу, уметност и међународну сарадњу АДЛИГАТ,
Зоран Ђорђевић, архитекта, оснивач и директор МЕРИТУС
УПРАВИТЕЉ ФОНДАЦИЈЕ, дипл. правник Марина Гавриловић