Фондација развија основна начела људске солидарности, хуманости и племенитости и у том циљу подстиче и награђује стваралаштво даровитих уметника и студената позоришне, филмске и других сродних уметности.

otvorena_vrata

„Дан Отворених врата“ је активност разматрања и расправе о садржајним питањима из појединих области драмске уметности, која су најчешће инспирисана и ослоњена на културно наслеђе Ружице Сокић, легатима и архивама Југословенске кинотеке, као и на друге научне подлоге. Дан Отворених врата је догађај који се организује једном месечно, у току позоришне сезоне, као мањи скуп професионалних лица на челу са предавачем –модератором. Присутни саслушају предавање модератора, а затим разматрају тему у форми салона, или када је сесија студената – у форми радионице. Предавања и дискусије се тонски снимају и материлаји приређују за употребу. Намера је да већина материјала буде коришћена као допуна стручног образовања студената.Пројекат је заживео у 2019. год. и делом је финасиран од стране Министарства за културу и информисање Р. Србије. До краја јуна остварена су три врло успешна сусрета „Дан Отворених врата“, чији су модератори били: проф.др Небојша Ромчевић („Професија SHОWRUNNER“), проф. др Јелена Перић ( „Почетак театра у Срба у 19. веку“) и наша позната глумица и председница Управног одбора Фондације, Весна Станковић („Шта после Академије“).

Прва сесија је одржана 19. маја 2019. године, предавач-модератор је била Весна Станковић, тема дана: „Шта после Академије

Весна Станковић, дугогодишња чланица Југословенског драмског позоришта је младим глумцима дала неке директне и корисне савете о томе, на који начин да сами пројектују своју глумачку каријеру. Поуке упућене младим глумцима примане су са великом радозналошћу и биле су пропраћене бројним питањима и исказима мишљења. Посебно, Весна је нагласила следеће: “Ви сте одлучили да се бавите овом професијом, да се бавите глумом, и премда многи верују да је најтеже уписати студије глуме, прави проблеми заправо почињу онда када кренете да крчите себи пут након студија. Суштинско питање тада је: шта после студија? Свако од вас претендује на улогу а све је више студената глуме!“ Такође, медијатор је учесницима скупа предложила више професионалних могућноисти за самостално обезбеђивање рада, као и прихода за живот. Нагласила је:”Пре свега, морамо много и стално да радимо на себи, да се усавршавамо.” Већина присутних слушалаца узела је активно учешће у дискусији и питањима, својим искуствима и недоумицама.


Друга сесија је одржана 26. маја 2019. године, предавач-модератор био је проф. др Небојша Ромчевић, тема дана: „Професија SHОWRUNNER“.

Као човек који је у свом креативном бићу успешно спојио бављење теоријским радом у области театрологије, али и бављење практичним аспектима представљачких уметности, професор Ромчевић је одржао предавање, код нас још увек недовољно познатој професији “шоуранера”. Она се у номенклатури нових занимања и у терминологији телевизијске продукције и индустрије западних земаља појављује као професија која обједињује улогу писца, односно аутора, уредника скрипта и извршног продуцента. Овом занимљивом и информативном предавању присуствовали су бројни слушаоци - колеге Небојше Ромчевића, некадашњи студенти Факултета драмских уметности и људи са интересовањима из области културе.


Трећа сесија је одржана 16. јуна 2019. године, модератор је била проф. др Јелена Перић, тема дана: „Почетак театра у Срба у 19. веку“.

Предавање о овој, јавности недовољно познатој теми, почецима позоришног живота у Србији – било је прожето занимљивим и необичним подацима, детаљима, примерима и анегдотама, које су га учиниле интересантним и динамичним.
Отварање позоришних сцена у Србији у 19 веку, затим пораст драмских дела , наслови представа, ствараоци улога критика и друго, чине склоп важне културне баштине. Путем историјских приказа ових категорија, освежавају се драгоцена искуства која су и данас актуелна за савремени театарски живот у Србији. Десетак респектабилних учесника скупа, високо квалификованих стручњака, својом расправом су то потврдили доста жустро.


Четврти сусрет је  одржан 13. Октобра,  Предавач - модератор био је  Миодраг Мија Илић, наш познати драмски писац и публистица, са темом “ДРАМСКИ ПИСЦИ У ВРЕМЕ ПОСТДРАМСКОГ ТЕАТРА“.

За своје предавање одабрао је изузетно актуелну тему, која је блиско прихваћена од стране учесника сесије.  Спонтано предавање је често имало и дијалог, тако да је остварена  креативна расправа о неким кључним питањима везаним за тему о нелингвистичким елементима којима се проширује појам драмског текста.


Пети Дан Отворених врата, одржан је  17. новембра Предавач – модератор је био   Божидар Зечевић, филмолог, историчар филма и филмски критичар, изабрао је     за тему актуелно и провокативно питање “ ШТА ЈЕ ТО ДОБАР ФИЛМ?

Предавач је нагласи: Када говоримо о томе шта је то добар филм, онда морамо, пре свега, говорити о ономе што је у филму филмско, а не о ономе што је у филм унето из других уметности. Интерпретацијом неколко еминентним филмских мислилаца И аутора , предавач је дао јасно И упечатљиво листу кључних  компонената које су нужне да буду остварене у филму да би био и ФИЛМ БИО ДОБАР ! Предавање  је прихаћено од стране присутних  на сесији, не само са задовољством , већ и са инспирацијом за садржајни разговор.


Шести дан  Отворених врата - Радионица је  одржана 29. септембра

Поводом Дана Европске баштине у организацији Града Београда за 2019. годину, Фондација је учествовала са темом “Савремени менаџмент и продукција у позоришту на темељима европске баштине”. Предавање студентима, у форми радионице, одржао је проф др Милован Здравковић, са посебним нагласном на процес еволуције послова продукције позоришне претставе И на савремене захтеве.