ФОНДАЦИЈА

РУЖИЦЕ СОKИЋ


Архивиране вести

ВЕСТИ

U Fondaciji Ružice Sokić je sačuvano stotinu autentičnih, verodostojnih, upotrebljivih dokumenata o Ružici, kao što su: dramski tekstovi, plakate, fotografije, novinski tekstovi, telegrami, pisma, rukopisi, koji svedoče o životu i radu Ružice Sokić. U proteklom period upravljanje ovom građom je ostvareno pretežno kroz njeno čuvanje, zbog čega je Fondacija projektovala u svom program za 2019. godinu, da osim čuvanja i zaštite nasleđa organizuje i predstavljanje istog stručnoj, akademskoj i široj javnosti kroz akciju Otvorenih vrata.

Smatramo, da će otvaranje Fondacije za javnost i posetice, doprineti i boljoj vidljivoti Fondacije na kulturnoj mapi Srbije i time povećati interesovanje javnosti.

Inače, ovim projektom je predviđena sistematizacija i izbor materijala za digitalizaciju štampanih, audio i vizuelnih materijala kao i izrada plana i projekta digitalizacije, što predtavlja jednu od najznačajnijih aktivnosti Fondacije, u cilju trajnog očuvanja Ružicine baštine.

Krajem 2018. godine, Skupština Grada Beograd, odlučila je da jedna od beogradskih ulica ponese ime Ružice Sokić.

Fondacija već četiri godine sarađuje sa Jugoslovenskom kinotekom, o čemu je javnost ranije obaveštena. Tako, krajem 2018. godine, u decembarskom dvobroju časopisu Kinoteke, povodom 70 godina od osnivanja Jugoslovenske kinoteke, objavljen je veoma zapažen članak o Ružici Sokić.

 

Pozivamo poštovaoce lika i dela Ružice Sokić, koji uvažavaju ciljeve FONDACIJE RUŽICE SOKIĆ, da svojim prilozima, u skladu sa mogućnostima, potpomognu njene aktivnosti. Dinarski donatorski račun kod Raiffeisen bank a.d. Beograd br. 265- 1610310003668-75 Devizni donatoraski račun kod Raiffeisen bank a.d. Beograd br. 35265100000140100-52