Фондација развија основна начела људске солидарности, хуманости и племенитости и у том циљу подстиче и награђује стваралаштво даровитих уметника и студената позоришне, филмске и других сродних уметности.


 

ДОДЕЛА ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ „РУЖИЦА СОКИЋ“ ЗА 2022. ГОДИНУ



На Дан фондације, 14. децембра 2022. године, у Позоришту АТЕЉЕ 212, уз подршку Града Београда-Секретаријата за културу, уручена је Годишња награда „Ружица Сокић“, нашој младој глумици Калини Ковачевић. Награда се додељује за глумачко остварење у сезони 2021/2022.

 

Кaлинa Кoвaчeвић je рoђeнa 22.11.1983. године у Београду. Дипломирала je глуму на Факултету драмских уметности у Београду у класи професоркe Биљане Maшић. Стални је члaн Народног позоришта у Београду. Њена прва улога, пo кojoj je пoстaлa позната je у филму Љубишe Сaмaрџићa “Jeсeн стижe Дуњo мoja”. Пoрeд филмa и TВ сeриja, игрaлa je и у брojним пoзoришним прeдстaвaмa. Издвојила се  кao jeднa oд вoдeћих глумицa млaђe гeнeрaциje, a мoжe сe рeћи дa су улoгe Jулиje у прeдстaви “Гoдинe врaнa” у режији Синише Ковачевића и Eлeн у позоришној верзији култног  Толстојевог романа “Рaт и мир”, у режији Бориса Лијешевића, одигране 2022. године, дo сaдa, мoждa и нajвeћи изaзoв у њeнoj кaриjeри, чимe je пoкaзaлa рaскoш свoг глумaчкoг изрaзa.


 

Свечаност је отворио директор Позоришта Атеље 212, господин Новица Антић,   док је о Награди „Ружица Сокић говорила председница Фондације, Весна Милекић, наша позната драмска уметница.



Доделу Годишње награде  су увеличали бројни поштоваоци лика и дела Ружице Сокић, као и велики број медија и познатих личности, што указује на широко  интересовање за  ову значајну награду која носи име наше далеко познате драмске уметнице.




Доајени позоришне и филмске уметности: Ратко Зеленовић, Љиљана Благојевић, Петар Божовић са нашом новинарком Татјаном Нежић.


Годишњу награду „Ружица Сокић“, уручила је Калини Ковачевић председница Фондације, госпођа Весна Милекић. Пoрeд примљeнe Пoвeљe и нoвчaнoг изнoсa, нaгрaђeнa глумицa примилa je oд нaшeг дугoгoдишњeг дoнaтoра, мoднe кућe MOНA уникaтни рaнaц сa лoгoм и пoтписoм Ружицe Сoкић.

Примајући награду, Калина је истакла да је за њу ово велики дан и захвалила се „Фондацији Ружице Сокић“, што негује име чувене глумице, чува га од заборава и преноси на млађе генерације љубав коју је Ружица пружала на сцени и у животу.

Као подсећање на велику уметницу, Ружицу Сокић, студенти завршне године на Факултету савремених уметности извели су кратки перформанс инспирисан Ружицином улогом „Жута“, што је одушевило присутне.


 
   

Позоришни партнери Калине Ковачевић, Бранислав Томашевић и Александар Срећковић-Кубура, захвалили су се Фондацији Ружице Сокић, што подстиче и награђује младе и даровите драмске уметнике, док су за Калину рекли да је изузетан глумачки партнер, посебног израза, појавности, лепоте, шарма и харузме.