ФОНДАЦИЈА

РУЖИЦЕ СОKИЋ

In English


Добродошли на сајт Фондације Ружице Сокић


Фондација развија основна начела људске солидарности, хуманости и племенитости и у том циљу подстиче и награђује стваралаштво даровитих уметника и студената позоришне, филмске и других сродних уметности.


У КИНОТЕЦИ ОТВОРЕН ЛЕГАТ РУЖИЦЕ СОКИЋ

Југословенска кинотека

У МУЗЕЈУ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КИНОТЕКЕ, 16.10.2015. ГОДИНЕ СВЕЧАНО ЈЕ ОТВОРЕН


ЛЕГАТ РУЖИЦЕ СОКИЋ

КОЈИ ОБУХВАТА ФОТОГРАФИЈЕ ИЗ БРОЈНИХ ФИЛМОВА, НАГРАДЕ, ПЛАКАТЕ,  ИНТЕРВЈУЕ, И  ДОКУМЕНТАЦИЈУ.

В.д. директор Југословенске Кинотеке, радослав Зеленовић, у присуству бројних колега, пријатеља и поштовалаца Ружице Сокић, међу којима је био и секретар за културу Града Београда, господин Владан Вукосављевић, отворио је Легат, истичући да је посао, али и понос ове институције да чува културно наслеђе.

Нагласио је такође, да је Југословенска Кинотека богатија још за један Легат. Заоставштини наших филмских  аутора Жоржа Скригина, Павла Вуисића, Љубише Самарџића, придружило се и дело глумице Ружице Сокић.
Господин Зеленовић је изјавио да Кинотека цени то што су јој поверене на чување и представљање драгоцености, следећим генерацијама, и захвалио се  за најновији Легат Мирославу Лукићу, супругу Ружице Сокић и Фондацији која носи њено име.

„У Кинотеци је данас архивиран материјал од преко 150 филмова, ТВ драма и ТВ серија, као и врхунске југословенске и српске филмске награде, које је Ружица добијала током своје каријере. Награде су изложене у витринама Легата као што су плакете, медаље и друга признања, а посебно су истакнути две Златне и једна  Сребрна Пулска Арена, нишка повеља Павла Вуисића, Пирамида удружења филмских уметника, Златна Клапа идр. Све то ће остати у Музеју Кинотеке на увид публици која цени филмска и ТВ остварења. Ружица је била особена глумица, имала је својеврсни стил комике, играла је мале људе са маргине и саосећала се са својим ликовима, а публика је то препознавала и волела“, истакао је господин Зеленовић.



Председница Управног одбора Фондације Ружице Сокић, глумица, Весна Станковић-Милекић, подсетила је да је Фондација основана на иницијативу господина Мирослава Лукића, пре више од годину ипо дана, са циљем да чува успомену на славну глумицу, али и да подржи младе таленте. 

„Циљ Фондације је да развија основна начела људске солидарности и хуманости, подстиче и награђује стваралаштво даровитих уметника и студената позоришне, филмске и других сродних уметности. Ружица је била изванредна особа и то не сме да се заборави. Фондација је преузела одговорност да се њено стваралаштво које је трајало дуже од пола века не запостави“,  рекла је она.

Поводом дана рођења Ружице Сокић, 14. децембра, биће први пут додељена Годишња награда њене Фондације, најавила је председница Весна Станковић и захвалила пријатељима и донаторима који на различите начине помажу рад Фондације.

Фондација је у последње време примила значајне донаторске доприносе који су учинили високоцењене фирме као што су: ЛАГУНА, МОНА, ЕНЕРГОПРОЈЕКТ-ОПРЕМА и др. То су велики учинци и добробит за Фондацију Ружице Сокић и израз поштовања, али и пружање могућности самој Фондацији да се организује у вршењу својих племенитих циљева.

Ради објективног избора уметника-це, за прву Годишњу награду Фондације, 14. децембра ове године, на дан Ружициног рођендана, упућена је молба за сарадњу значајном броју угледних познавалаца театарских догађаја, који располажу ширим знањем и критичношћу према сцени да могу да буду меродавни предлагачи кандидата за награду.

Како је логично, Управни одбор Фондације ће утврдити најчешћи предлог и огласити га за награђивање одговарајуће уметнице-ка.

На крају, Иван Томић глумац и ученик у две претставе Ружице Сокић, прочитао је духовит и леп извод из њене књиге "МОјА ГЛУМА, коју је управо оштампала чувена издавачка кућа "ЛАГУНА" чиме је заокружена атмосфера отварања Легата, уз следујућу чашу шампањца којом се овом великом догађају потврђује Свечано Обележје.


 

Pozivamo poštovaoce lika i dela Ružice Sokić, koji uvažavaju ciljeve FONDACIJE RUŽICE SOKIĆ, da svojim prilozima, u skladu sa mogućnostima, potpomognu njene aktivnosti. Dinarski donatorski račun kod Raiffeisen bank a.d. Beograd br. 265- 1610310003668-75 Devizni donatoraski račun kod Raiffeisen bank a.d. Beograd br. 35265100000140100-52