Фондација развија основна начела људске солидарности, хуманости и племенитости и у том циљу подстиче и награђује стваралаштво даровитих уметника и студената позоришне, филмске и других сродних уметности.

Управни одбор Фондације је 2015. године установио Годишњу награду „Ружица Сокић“, која се додељује младим перспективним драмским уметницима за изузетан допринос уметности, позоришту, филму, радију и телевизији. Награду чини Повеља и новчани износ. Награда се додељује на Дан фондације, 14. децембра, односно токиом Омажа посвећеног Ружици Сокић у периоду од 14. до 19. децембра, а који датуми представлљају дан рођенја и дан смрти ове велике уметнице. Од 2015. године, Фондација спрводи пројекат награђивања младих драмских уметника, изабраних на основу анкетирања неколико десетина респектабилних личности из света драмске уметности. Тиме је успешно остварена једна од основних жеља Ружице Сокић – помагање младим уметницима, што је и примарни циљ активности Фондације.

У предходне четири године, додељене су три Годишње награде „Ружица Сокић“, и то: Нади Шаргин, чланици Народног позоришта Србије (2015.), Јовани Гавриловић, чланици Позоришта АТЕЉЕ 212 (2017.) и Милици Гојковић, чланици Југословенског драмског позоришта (2018.), док је 2016. године, додељено Специјално признање младој и врло талентованој ученици Омладинског позоришта Дадов – Јелени Благојевић.


Another alt text
Нада Шаргин, 2015.
Another alt text
Јована Гавриловић, 2017.
Another alt text
Милица Гојковић, 2018.
Another alt text
Јелена Благојевић, 2016.