ФОНДАЦИЈА

РУЖИЦЕ СОKИЋ


АРХИВИРАНЕ ВЕСТИ


 

Na osnovu učešća na Konkursu Skupstine Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture, Fondacija je u martu ove godine dobila iznos od 100.000,00 dinara za Projekat: Godišnja nagrada "Ružica Sokić"

Od 05. avgusta 2018. teče novi četvorogodišnji mandate članovima Upravnog odbora Fondacije. Na zadovoljstvo Fondacije, Upravnom odboru pridružila su se dva nova člana, g-din Radoslav Zelenović, iz oblasti filmske umetnosti i Vladimir Đurković, iz oblasti pozorišne umetnosti.

Članovima kojima je istekao mandat, Fondacija je uputila posebnu zahvalnicu za svesrdno učešće u upravljanju Fondacijom.

U toku godine Fondacija je na molbu izdavača izvesnih edicija o značajnim ženama Srbije, među kojima će se naći i ime Ružice Sokić, pružala prigodan maretirijal u tekstu i slici i dala saglasnost za korišćenja istog.

Kako je navedeno pojedine edicije trebalo bi da budu izdate do kraje ove godine, o čemu će Fondacija izvestiti putem ovog Sajta.


 

Tokom septembra 2017. godine, FONDACIJA RUŽICE SOKIĆ je obeležila tri godine od osnivanja Fondacije i tom prilikom podsetila na sve aktivnosti Fondacije tokom trogodišnjeg rada, što je zabeleženo i na Sajtu Fondacije.

U nedelji sećanja na Ružicu Sokić koja se obeležava svake godine od 14. do 19. decembra, Jugoslovenska kinoteka i RTS su prikazivali filmove, drame i TV serije u kojima je Ružica Sokić ostvarila zapažene uloge.Tri godine od osnivanja Fondacije

- U nedelji sećanja na Ružicu Sokić od 14. do 19. decembra, Jugoslovenska kinoteka i RTS su prikazivali filmove i drame u kojima je igrala Ružica Sokić.Пројекција видео радова

У организацији Куће Легата у Београду у "Ноћи музеја", 21. маја 2016. године, у Галерији Куће легата, у оквиру Програма Куће легата – Изложба Цуце Сокић "Пут ка апстракцији", приказан је и додатни програм – Пројекција видео радова сачињених на основу документарних и других материјала о Цуци и Ружици Сокић - "Цуца и Ружица, једна београдска прича" ( ауторски рад В. Вучића) - приче породице Сокић, детињству и грађанском васпитању, рату и бежанији, преломним тренуцима породице, добу нове државе,… О легатима Цуце и Ружице Сокић.У позоришту "Дадов" обележен двогодишњи рад "Фондације Ружице Сокић"

На Дан Фондације, 14. децембра 2016. године, у Омладинском позоришту "Дадов", обележен је двогодишњи рад "Фондације Ружице Сокић", за коју прилику је приказан филм о активности Фондације у периоду од августа 2014. до децембра 2016. године. Такође, присутнима је презентован Проспект са приказом о двогодишњем раду Фондације.

Истовремено, овом приликом, Фондација је доделила и Специјално признање за допринос омладинском стваралаштву, младој перспективној будућој глумици и ученици Омладинског позоришта "Дадов", Јелени Благојевић, рођеној 2002. године, која је до сада играла у близу 200 позоришних представа, како у Атељеу 212, тако и у Народном позоришту. Исто тако, учествовала је у бројним ТВ серијама, а у организацији РТС-а, снимила је и једну филмску улогу. Поред редовног школовања, Јелена паралелно похађа и музичку школу "Јосиф Маринковић" – одсек за клавир, док школу глуме "Дадов", похађа од првог разреда основне школе.На светски Дан позоришта, 27. марта.2016. године, откривена је спомен плоча глумици Ружици Сокић, на згради у Крунској 50, где је позната глумица провела највећи део свог живота и где је седиште ФОНДАЦИЈЕ РУЖИЦЕ СОКИЋ.

Фондација је организовала преглед архивске грађе Ружице Сокић, и обавила одређене разговоре са еминентним личностима о консолидацији и начину коришчења њене архиве. Обимна архива отворила је идеју за пригодно штампање нове популарне књиге.19. децемнбра 2015. поред Помена на двогодишњицу Ружициног одласка, на њен рођендан 14.12. дата је прва награда Фондације, глумици Нади Шаргин у Атељеу 212. Такође је дата и прва промоција књиге текстова Ружице Сокић "Моја глума."

У децембру је Извршни одбор Града Београда, одобрио постављање СПОМЕН ПЛОЧЕ на зграду у Крунској 50, где је Ружица живела скоро 30 година. Плоча ће бити постављана на зграду када о томе одлучи Управни одбор Фондације на предлог Управитеља.Фондација Ружице Сокић у медијима.

У неколико листова и то ОН ЛИНЕ, дате су кратке информације о награди Фондације.

РТС је коректно пружила информације о активности Фондације ове јесени, почев од отварања Легата филмског материјала у Југословенској кинотеци до награђивања уметника који је високо уметнички одиграо дело домаћег великог драмског писца, као и промоцију нове књиге МОЈА ГЛУМА.

ТВ Бања лука ја такође пропратила ове догађаје пригодном информацијом поштујући лик и дело Ружице Сокић.

БЛИЦ ОН ЛИНЕ 12.12.2015
Промоција књиге "Моја глума" и додела награде Фондације Ружице Сокић

У понедељак, 14. децембра у горњем фоајеу Атељеа 212, Светогорска 21, од 17 сати биће одржана промоција књиге "Моја глума" Ружице Сокић и додела годишње награде...»ПРИЈАВА НА КОНКУРС

У складу са својим активностима, Фондација је почетком јануара поднела Пријаву на конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у култури из буџета града Београда, за 2016. годину.

Назив пројекта је: Студија - Жанр и стил комичне игре у домаћем драмском тексту.


I У Mузеју југословенске кинотеке, 16.10.2015. године свечано је отворен Легат Ружице Сокић који обухвата фотографије из бројних филмова, награде, плакате, интервјуе, и документацију

II Књига текстова Ружице Сокић Моја глума изашла је из штампе и налази се у продавницама издавача Лагуна.Мирослав Лукић
, супруг покојне Ружице Сокић, пренео је у току маја масеца, сва наслеђена имовинска ауторска права Ружице Сокић на ФОНДАЦИЈУ РУЖИЦЕ СОКИЋ. Тим уговором је обезбеђено да све ауторска права од продатих књига Ружице Сокић као и сва друга ауторска права буду заувек упућена на Фондацију.Средином фебруара ов. год, на позив председника општине Врачар, госп. Б.Кузмановића у општини су постављена два плаката о формирању Фондације Ружице Сокић, а у циљу упознавања грађана. То су два следећа плаката:Театролошки научни пар,проф. др. Весна Крчмар, и њен супруг др. Зоран Јовановић, на молбу управитеља Фондације, средили су њену архивску грађу и почели су са припремама текствова за књигу која ће бити издата идуће године. Њихова замисао је да се под насловом "Моји другови бисери расути" да приказ бројних интервјуа Ружице Сокић, кроз које је она дале своје виђење не само свог рада на даскама или пред камерама ТВ и филма, већ често и укупне климе под којом се одвијала култура драмског живота у тада постојећој држави. Подсећамо да је др. Јовановић аутор неколико пригодних књига о Ружици Сокић међу којима је и она која обавезно иде уз "ДОБРИЧИН ПРСТЕН" и која даје преглед укупног рада награђене личности.Дана 8. авгиста биће година дана како је основана ФОНДАЦИЈА РУЖИЦЕ СОКИЋ. Тих дана биће одржан Управни Одбор Фондације који ће поред стандардних тачака као што су овера записника, план рада, извештај управитеља, дати посебну пажњу на утврђивања дана Фондације када ће се давати награде и признања као и друге елементе, као што су висина награде, избор лауерата и друго.Дани сећања на Ружицу Сокић од 11. до 19. децембра 2014.

Фондација је дана 09.12.2014. године одржала 3. седницу Управног одбора која је била посвећена недељи сећања на Ружицу Сокић.
Усвојени Програм је успешно остварен и то како у просторијама Југословенске кинотеке, тако и у Позоришту Атеље 212.
Дана 19.12.2014. године у 11,00 часова одржан је годишњи помен Ружици на Новом гробљу у Београду у Алеји заслужних грађана.
Део медија је пропратио поменуте догађаје како кроз штампане тако и електронске садржаје.

Запажено је да су поједине телевизијске куће тих дана емитовале познате филмове Ружице Сокић.Дана 13. октобра 2014. године одржана је Друга седница Управног одбора на којој је између осталог донета одлука да Фондација поднесе иницијативу Скупштини Града Београда-Секретаријату за културу, за давање сагласности за постављање спомен плоче на кући у којој је живела Ружица Сокић. Управни одбор је донео одлуку да се обележи годишњица смрти Ружице Сокић, тако што ће се у периоду од 14. до 19. децембра организовати Омаж Ружици Сокић, који су дани њеног рођења и смрти."Страст за летењем" је књига Ружице Сокић коју је издала "ЛАГУНА 2010. год и чије друго издања је скоро распродато. Приход ове књиге који сваког месеца обрачунава служба Лагуне, иде у приход Фондације. У последње време, продаја се повећала, што ће бити корисно за финансијско јачање Фондације Ружице Сокић.У овом броју ТЕАТРОН-а др. Весна Крчмар театролог, приложила је врло занимљив и леп, ин мемориа чланак о РУЖИЦИ СОКИЋ.

Pozivamo poštovaoce lika i dela Ružice Sokić, koji uvažavaju ciljeve FONDACIJE RUŽICE SOKIĆ, da svojim prilozima, u skladu sa mogućnostima, potpomognu njene aktivnosti. Dinarski donatorski račun kod Raiffeisen bank a.d. Beograd br. 265- 1610310003668-75 Devizni donatoraski račun kod Raiffeisen bank a.d. Beograd br. 35265100000140100-52