ФОНДАЦИЈА

РУЖИЦЕ СОKИЋ


In English
Фондација развија основна начела људске солидарности, хуманости и племенитости и у том циљу подстиче и награђује стваралаштво даровитих уметника и студената позоришне, филмске и других сродних уметности.

Добродошли на сајт Фондације Ружице Сокић


 

Trogodišnjica rada Fondacije

Ovih dana pre tačno tri godine, 05. avgusta 2014. godine, na inicijativu gospodina Lukić Miroslava, supruga Ružice Sokić, osnovana je i počela je sa radom Fondacija Ružice Sokić, čije je sedište u ulici Krinskoj 50 u Beogradu, u zgradi gde je Ružica provela najveći deo svog života.

Ploca


Tokom protekle tri godine, Fondacija je ostvarila saradnju sa jednim brojem eminentnih institucija, kao i brojnim javnim ličnostima iz oblasti kulture i medija.

Inače, Fondacija se prvi put predstavila javnosti 11. decembra 2014. godine, kada je u Muzeju Jugoslovenske kinoteke organizovala konferenciju za štampu, kojom prilikom je otvorena i izložba filmskih plakata Ružice Sokić. .

Свечана додела

U decembru 2014. godine, Upravni odbor Fondacije je doneo odluku da se svake godine od 14. decembra, na dan kada je Ružica rođena, pa do 19. decembra, kada nas je Ružica napustila, organizuje Omaž ovoj velikoj glumici. Poštujući odluku Upravnog odbora, Fondacije je 16. decembra 2014. godine u foajeu Ateljea 2012, u matičnoj kući Ružice Sokić, priredila izložbu Ružicinih kostima i pozorišnih plakata.



U svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke, 18. decembra 2014. godine prikazana je projekcija filma o Ružici, pod nazivom " Život je san" D. Kresoja. Inače, Kinoteka je preuzela svu filmsku građu R. Sokić na trajno čuvanje i upotrebu, kao i skulpturalne predmete koji su pratili Ružicine filmske nagrade.

 

Takođe, u Opštini Vračar, na čijoj teritoriji se nalazi Fondacija i gde je živela R. Sokić, u martu 2015. godine, u izložbenom prostoru Opštine, postavljeni su plakati Ružice Sokić, kada je široj javnosti pružena informacija o osnivanju FONDACIJE RUŽICE SOKIĆ.

 

 

Početkom jula 2015. godine realizovana je saradnju sa Izdavačkom kućom LAGUNA, tako da su potpisana tri ugovora između Fondacije i Lagune, i to: Ugovor o izdavanju autorskog dela Moja gluma. Knjigu su u celini osmislili i pripremili naši poznati teatrolozi dr Vesna Krčmar i dr Zoran Jovanović, zatim Ugovor o ustupanju ugovora o izdavanju autorskog dela Ružice Sokić - knjige Strast za letenjem, a zaključen je i ugovor o donatorstvu.

 

 

Fondacija je ponosna na otvaranje LEGATA Ružice Sokić u muzejskom prostoru Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, u oktobru 2015. godine. Ovim Legatom, u cilju zaštite filmskog stvaralaštva i filmske građe, Ružica je dobila trajno mesto na uvid o njenoj filmskoj karijeri za buduće generacije.

 

Radi ostvarenja ciljeva zbog kojih je osnovana, Fondacija je u 2015. godini, ustanovila Godišnju nagradu RUŽICA SOKIĆ za izuzetan doprinos umetnosti, pozorištu, filmu, radiju i televiziji, koja se dodeljuje na Dan Fondacije, 14. decembra, na dan rođenja R. Sokić, i čini je Povelja i novčani iznos.


Upravni odbor Fondacije doneo je odluku da se ova prva nagrada za 2015. godinu dodeli umetniku za glumačka ostvarenja u predstavama nastalim po tekstu domaćih autora na scenama profesionalnih pozorišta Srbije tokom sezone 2014/2015. Za 2015 godinu, nagrada je dodeljena glumici Nadi Šargin za ulogu u predstavi BELA KAFA. Pored Povelje i novčanog iznosa, nagrađena glumica dobila je i unikatni ranac sa logom R. Sokić, kao i ešarpu sa logom i potpisom R. Sokić, poklon našeg donatora modne kuće MONA.

 

Istovremeno, 14. decembra 2015. godine, Fondacija je zvanično promovisala knjigu MOJA GLUMA u foajeu pozorišta Atelje 212. O knjizi su nadahnuto govorili dr Vesna Krčmar i Milan Vlajčić, novinar.

Na inicijativu Fondacije, 27. marta 2016. godine, otktivena je Spomen ploča Ružici Sokić, na kući u Krunskoj 50, gde je Ružica provela veći deo svog života. Postavljanje Spomen ploče omogućila je Skupština grada Beograda. Spomen ploču otkrili su zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović i naša čuvena glumica Rada Đuričin. Tim povodom organizovan je i mali prijem u sedištu Fondacije, uz prisustvo brojnih prijatelja i zvaničnika.

Fondacija je ostvarila saradnju i sa KUĆOM LEGATA, pa je tako u "Noći muzeja", u maju 2016. godine, u Galeriji Kuće legata, u okviru Programa Kuće legata – Izložba Cuce Sokić "Put ka apstrakciji", prikazan je i dodatni program – Projekcija video radova sačinjenih na osnovu dokumentarnih i drugih materijala o Cuci i Ružici Sokić - "Cuca i Ružica, jedna beogradska priča" ( autorski rad V. Vučića) - priče porodice Sokić, o detinjstvu i građanskom vaspitanju, ratu i bežaniji, prelomnim trenucima porodice, dobu nove države,… O legatima Cuce i Ružice Sokić.


U novembru 2016. godine, Upravni odbor Fondacije je doneo odluku da se za pozorišnu sezonu 2015/2016 godinu ne dodeli glavna godišnja nagrada RUŽICA SOKIĆ, ali je shodno svojim statutarnim ciljevima, kao i savremenim tendencijama da se talentovani mladi učenici i studenti ističu i nagrađuju, odlučeno da se u 2016. godini dodeli Specijalno priznanje za doprinos omladinskom pozorišnom stvaralaštvu, pa je u tom cilju uručeno specijalno priznanje mladoj članici Omladinskog pozorišta DADOV Jeleni Blagojević, rođenoj 2002. godine, koja je do sada igrala u preko 180 pozorišnih predstava sa našim eminentnim glumcima, kako u Ateljeu 212, tako i u Narodnom pozorištu.

 

 



Lepi događaji u 2017 god.

U maju 2017. godine, Fondacija je dobila poziv od Pošta Srbije da prisustvuje promociji serije poštanskih maraka posvećenih velikanima srpskog glumišta, za 2017 godinu, među kojima je i Ružica Sokić. Promocija je održana u pozorištu Atelje 212.

 



Lep i koristan događaj, kojim je Fondacija obeležila svoju trogodišnju aktivnost, čini izlazak iz štampe novog prospekta,sa naslovnom stranom "Ružica kakvu je pamtimo".

To je prigodan, prospekt džepnih dimenzija. koji će pratiti istoimenu izložbu, planiranu za pozorišnu sezonu 2017/18, ali koji će isto tako biti trajnije upotrebljiv pri raznovrsnim oblicima komunikacije .



AKTIVNOST FONDACIE ZA POČETAK POZORIŠNE SEZONE Tokom godine, Fondacija je radila na pripremi izložbenog programa manjeg formata koji bi se sprovodio u sklopu pojedinih pozorišnih i filmskih festivala, sa ciljem da se mini-prikaz pod nazivom RUŽICA KAKVU PAMTIMO preko nekoliko panoa da prikaz nekih od značajnih uloga koje je Ružica ostvarila u pozorištu i na filmu, a koje su ostale u lepom pamćenju njenih gledalaca. Prikaz predstavlja portrete likova koji su obeležili filmsku i televizijsku karijeru Ružice Sokić. U pitanju je odabir 10 najautentičnijih i najprepoznatljivijih glumačkih karaktera, koji su ostali u sećanjima kod šireg auditorijuma. Među deset portreta našli su se oni čije citate pamte generacije – poput gospođe Veliborke iz Srećnih ljudi, Duške iz filma Kad budem mrtav i beo, Mire iz filma Užička republika, Perside iz serije Tesna koža, pa sve do tetka Taske iz filma Zona Zamfirova. Izložba je zamišljena kao putujući program koji će se realizovati u sklopu različitih pozorišnih i filmskih festivala. Cilj ove izložbe jeste da objedini bogat opus i sintetički prikažu transformacije i kreacije u jednoj bogatoj glumačkoj karijeri. Jedna od najvećih vrlina koju je Ružica zasigurno imala jeste mogućnost tumačenja uloga širokog spectra, od zavodnice do žene iz naroda, od aristokratskih i likova , do onih koje se označavaju kao" žene sa dna" .Uloge ovog poslednjeg tipa naročito je volela i vrlo uspešno ih ostvarivala, Prvo predstavljanje, predviđeno je da se u Pozorištu SLAVIJA u vreme otvaranja "Nušićevih dana".

Pozivamo poštovaoce lika i dela Ružice Sokić, koji uvažavaju ciljeve FONDACIJE RUŽICE SOKIĆ, da svojim prilozima, u skladu sa mogućnostima, potpomognu njene aktivnosti. Dinarski donatorski račun kod Raiffeisen bank a.d. Beograd br. 265- 1610310003668-75 Devizni donatoraski račun kod Raiffeisen bank a.d. Beograd br. 35265100000140100-52