ФОНДАЦИЈА

РУЖИЦЕ СОKИЋ


In English
Фондација развија основна начела људске солидарности, хуманости и племенитости и у том циљу подстиче и награђује стваралаштво даровитих уметника и студената позоришне, филмске и других сродних уметности.

Добродошли на сајт Фондације Ружице Сокић


 

ПРВУ НАГРАДУ "РУЖИЦА СОКИЋ" ДОБИЛА НАДА ШАРГИН у Атељеу 212



Млада, али већ афирмисана глумица Нада Шаргин прва је добитница награде "Ружица Сокић" коју је Фондација Ружице Сокић установила у 2015. години.

Награда је додељена ове године за глумачко остварење у преставам насталим по тексту домаћих аутора на сценама професионалних позоришта Србије тококом сезоне 2014/2015.

Награду су, у име Фондације, на дан рођења  Ружице Сокић уручили председница Управног одбора Фондације Весна Станковић и супруг Ружице Сокић Мирослав Лукић.

Како је објаснила Весна Станковић, иначе, глумица Југословенског драмског позоришта и дугогодишња пријатељица Ружице Сокић, Управни одбор Фондације је одлучио да се обрати десеторици угледних личности из света театра и филма да предложе уметнике или студенте позоришне, филмске и других сродних уметности за награду у сезони 2014-2015.
Највише предлога било је за Наду Шаргин, за улогу Зоре Шишарке у Поповићевој драми "Бела кафа" коју је маестрално у својој каријери играла Ружица Сокић.

Задатак да образложи одлуку преузео је на себе режисер Небојша Брадић. Он је навео да је Нада Шаргин награђена за улогу у представи коју је режирао Милан Нешковић на сцени београдског Народног позоришта.

"Улогу Зоре Шишарке је маштовитим разигравањем врло језгровито донела Нада Шаргин. Успела је да наметне лик који је на окосници уобичајеног тумачења историјског времена , али и стила саме представе "Бела кафа". Не мењајући стил и жанр како се промени ситуација у Поповићевој драми, све смешне и трагичне детаље приказала је у раскошном стилу самоироније, са пуно незадрживога шарма, који је красио игру Ружице Сокић.”

Чудним стицајем околности, “Бела кафа” је истовременао и последња претстава коју је Ружица Сокић одиграла.    

Нада Шаргин је блистава млада глумица која је у току малог броја  година  професионалног уметничког искуства, одиграла неколико десетина запажених  позоришних,филмских  и телевизијских  улога. Између бројних награда, међу којима су  неке високог нивоа, имаће свакако  посебно место и  Годишња награда “Ружица Сокић “,  која ће се  додељивати сваког 14.децембра, на Дан Фондације , дана када је Ружица рођена. То ће бити такође дан сећања на велику српску глумицу, која ће млађе глумце потсећати не само на резултате њеног талента већ и на бројне мисли о глуми, напорима  у раду, тежини и величини тог позива  и о  односима међу људима, а  које су написане у њеним књигама.

Награда, коју је добитница примила састоји се од Повеље и новчаног износа од 100.000дин, као и уникатног ранца са логом Фондације Ружице Сокић, поклон фирме ”МОНА” те ешарпе са истим логом и потписом Р. Сокић, дело чувене модне креатореке  Ане Лековић.

Povelja

 

Loading the player...





ПРОМОЦИЈЕ КЊИГЕ "МОЈА ГЛУМА " – ИЗАБРАНИ ТЕКСТОВИ РУЖИЦЕ СОКИЋ

Промоција књиге “ Мој  ГЛУМА “ у Атељеу 212, претходила је предаји прве годишње награде “Ружица Сокић” коју је примила глумица Нада Шаргин.
Др Весна Крчмар, која је заједно са др. Зораном Т. Јовановићем, приредила књигу, тј, прикупала и средила  текстове и изказане мисли Ружице Сокић у извесним интервјуима,  дала је приказ књиге. О карактеристикама  и вредности књиге како за љубитеље  глуме Ружице Сокић, тако исто и за студенте глуме, дао је своју кратку али и духовиту оцену господин Милан  Влајчић познати публицист и критичар глумачке уметности.
Прва промоција књиге “Моја глума”  добила је посебну вредност  присуством господина Дејана Папића, ген. директора ЛАГУНЕ  и његових сарадника .

 

 

 

Loading the player...


 

 

Pozivamo poštovaoce lika i dela Ružice Sokić, koji uvažavaju ciljeve FONDACIJE RUŽICE SOKIĆ, da svojim prilozima, u skladu sa mogućnostima, potpomognu njene aktivnosti. Dinarski donatorski račun kod Raiffeisen bank a.d. Beograd br. 265- 1610310003668-75 Devizni donatoraski račun kod Raiffeisen bank a.d. Beograd br. 35265100000140100-52