ФОНДАЦИЈА

РУЖИЦЕ СОKИЋ


In English
Фондација развија основна начела људске солидарности, хуманости и племенитости и у том циљу подстиче и награђује стваралаштво даровитих уметника и студената позоришне, филмске и других сродних уметности.

Добродошли на сајт Фондације Ружице Сокић


 

Mlada glumica Milica Gojković dobitnica
Godišnje nagrade "Ružica Sokić"

Milica Gojković

 

Dan FONDACIJE RUŽICE SOKIĆ obeležen je 15. decembra 2018. godine u pozorištu ATELJE 212 u Beogradu. O radu Fondacije kao i izboru mlade glumice Milice Gojković, članice Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koja je ove godine ponela prestižnu nagrada "Ružica Sokić" za glumačko ostvarenje i doprinos umetnosti u sezoni 2017/2018. godini, govorila je predsednica Fondacije, glumica Vesna Stanković i istakla da je u konkurenciji nekoliko darovitih mladih glumica, Milica zasluženo dobila veliki broj glasova eminentnih profesionalaca iz pozorišne i filmske umetnosti, koji su u svojim predlozima napisali sledeće:

"Milica Gojković svojim umetničkim opusom na pravi način sledi lepi primer naše velike Ružice Sokić. Ona podjednako kvalitetno tumači likove sa socijalne margine, kao i likove iz klasičnog repertoara i istraživačkog teatra. Podjednako je dobra u iskazivanju i tumačenju dramskih likova kao i likove komedije, vodvilja, burleske. Takodje je na tragu Ružice Sokić i po tome što se kvalitetno iskazuje u svim medijima izražavanja: u pozorištu, televiziji, filmu i u njima ostvaruje zapažene uspehe. Sve navedeno potvrdjuje da Milica Gojković na vredan način sledi umetnički duh izuzetne Ružice Sokić i time zavrđuje ovo značajno priznanje"

 

Milica je privukla posebnu pažnju u protekloj sezoni ulogama u predstavama Čovek, zver, vrlina - Beogradskog dramskog pozorišta, Pod žrvnjem, Mesec dana na selu i Vrat od stakla - Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Devedesete - Narodnog pozorišta, Kazimir i Karolina - Ateljea 212, ali i ulogom Mare u seriji Senke nad Balkanom.

Rođena je u Beogradu, 1989. godine, diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u klasi profesora Nebojše Dugalića i asistentkinje Hane Selimović. Diplomska predstava "Per Gint" je u 2013. godini bila u tmičarskom programu Međunarodnog pozorišnog festivala "Tvrđava teatar" u Smederevu.

 

Nagradа, koju je ponela naša dobitnica sastoji se od Povelje i novčanog iznosa, koji je ove godine sufinansirao Grad Beograd.

 

 

 

 

O Milici Gojković, nadahnuto, toplo i emotivno, govoril su njeni profesori Nebojša Dugalić i Anita Mančić.

Nebojša Dugalić, u čijoj je klasi Milica diplomirala, istakao je da je reč o glumici koja je kompletno talentovana, što je retkost, glumicikoja može da igra apsolutno sve i po kojoj će, uveren je, u budućnosti, pozorište kreirati svoj repertoar.

 

 

Glumica Anita Mančić je ukazala na Miličin neospоran talenat, koji je nazvala "posebnim delom prirode" i koji "moramo da poštujemo kao božanski dar".

Ovogodišnje obeležavanje Dana fondacije u Ateljeu 212, pokazalo je da je dodela nagrade RUŽICE SOKIĆ, poprima obeležje tradicije u potsticaju I nagrađivanju mladih umetnika.

Ovaj događaj je zapažen i toplo prihvaćen od strane poklonika dramske umetnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 


Primajući nagradu, Milica je između ostalog sa puno emocija izjavila:

"Filmovi Ružice Sokić ostavili su dubok trag u mom životu. Mislim da sam uz film Kad budem mrtav i beo prohodala, a njena uloga u filmu Žuta bila mi je velika inspiracija za ulogu Mare koja mi je i otvorila neka vrlo važna i velika vrata. Ona je nekako uspela da ljude sa margine igra na neverovatno duhovit, beskrajno šarmantan i dirljiv način, a to ne može da ne bude inspirativno", ocenila je mlada umetnica.

Posebno, Milica se zahvalila Fondaciji, kao retkoj instituciji, koja nagrađuje mlade glumce.

Pored primljene Povelje i novčanog iznosa, nagrađena glumica primila je od našeg dugogodišnjeg donatorа, modne kuće MONA unikatni ranac sa logom i potpisom Ružice Sokić, kreacije Ane leković.



 

 

 

 

 

 



 


 


Za Dan Fondacije, pripremljen je novi Prospekt u kojem je prikazana aktivnost Fondacije u protekle četiri godine.

 

 

 


 


Pozivamo poštovaoce lika i dela Ružice Sokić, koji uvažavaju ciljeve FONDACIJE RUŽICE SOKIĆ, da svojim prilozima, u skladu sa mogućnostima, potpomognu njene aktivnosti. Dinarski donatorski račun kod Raiffeisen bank a.d. Beograd br. 265- 1610310003668-75 Devizni donatoraski račun kod Raiffeisen bank a.d. Beograd br. 35265100000140100-52