ФОНДАЦИЈА

РУЖИЦЕ СОKИЋ


In English
Фондација развија основна начела људске солидарности, хуманости и племенитости и у том циљу подстиче и награђује стваралаштво даровитих уметника и студената позоришне, филмске и других сродних уметности.

Добродошли на сајт Фондације Ружице Сокић


 

SKUPŠTINA GRADA BEOGRADA – SEKRETARIJAT ZA KULTURU UČESTVUJE U SUFINANSIRANJU GODIŠNJE NAGRADE "RUŽICA SOKIĆ"


Grb BeogradaPočetkom januara 2018. godine, Fondacija se prijavila na Konkurs koji je raspisala Skupštine Grada Beograda – Sekretarijatu za kulturu, za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture. Fondacija je učestvovala sa Projektom: Godišnja nagrada "Ružica Sokić", koja se dodeljuje 14. decembra, mladoj umetnici za glumačko ostvarenje i doprinos u pozorišnoj ili filmskoj umetnosti u protekloj sezoni.

Za ovaj projekat Sekretarijat za kulturu je doneo Odluku da učestvuje u sufinnasiranju Godišnje nagrade "Ružica Sokić", u iznosu od 100.000,00 dinara, tako da je Fondacija, tokom juna zaključila ugovor sa Sekretarijatom za kulturu, čija sadržina se tiče načina raspolaganja sa dobijenim sredstvima i obavezama Fondacije.

Ove godine ta nagrada će imati poseban značaj i obeležje, budući da se 19. decembra navršava tačno pet godina od smrti Ružice Sokić.

Fondacija će od 14. decembra, na dan rođenja Ružice Sokić i kada se obeležava Dan Fondacije Ružice Sokić, pa do 19. decembra prirediti OMAŽ velikoj umetnici Ružici Sokić.

 



Tokom februara 2018. godine, Jugoslovenska kinoteka i Fondacija su postigle dogovor da se za prijatelje Fondacije i poštovaoce lika i dela Ružice Sokić, organizuje besplatna projekcija restauriranog i digitalizovanog domaćeg filma "Kad budem mrtav" i beo, u kojem je značajnu ulogu odigrala Ružica Sokić sa Draganom Nikolićem, što je i realizovano krajem marta.




Inače, to je prvi veliki film "crnog talasa" odnosno novog modernijeg tretiranja problema života marginalnih društvenih celina, čuvenog reditelja Živoina Pavlovića. Posle pedeset godina od početka prikazivanja filma, Jugoslovenska kinoteka je restaurirala i digitalizovala film, da bi ga pre svega sačuvala za buduće generacije i omogućila im da se upoznaju sa ovim remek delom domaćeg filma.

 



FONDACIJA RUŽICE SOKIĆ, počastvovana je činjenicom da su se Upravnom odboru Fondacije pridružila dva nova člana, g-din Radoslav Zelenović, koga javnosti ne treba posebno predstavljati, s obzirom da je svima poznata njegova nemerljiva zasluga u oblasti filmske umetnosti i Vladimir Đurković, mladi reditelj i umetnički direktor u Omladinskom pozorištu DADOV, koji već sada ima veoma zapažen uspeh u oblasti pozorišne umetnosti.

Ratko Zelenovič je bio dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke  i bitno je doprineo njenom današnje visokom medjunarodnom nivou. Poznavajući vrlo dobro celokupnu filmsku karijeru Ružice Sokić, rado je u ime Jugoslovenske kinoteke  prihvatio u legat  celokupnu filmski material i  dokumenta, a zatim obezbedio prigodan izložbeni prostor gde će trajno biti prisutna pojedina obeležja Ružicinih fillmskih uspeha.


Vladan Đurković je reditelj sa širokim rasponom aktivnosti, posebno kao umetnički direktor pozorišta DADOV gde je pored brojnih režija posebno radio na umetničkom školovanju mladih pretendenata na profesionalnim bavljenjen dramskom umetnošću. Fondacija je više puta dobila nesebičnu stručnu pomoć od Vladana Đurkovića, u vezi sa sprovođenjen tekućih programa.



 

 

 

 

 

 

 



Pozivamo poštovaoce lika i dela Ružice Sokić, koji uvažavaju ciljeve FONDACIJE RUŽICE SOKIĆ, da svojim prilozima, u skladu sa mogućnostima, potpomognu njene aktivnosti. Dinarski donatorski račun kod Raiffeisen bank a.d. Beograd br. 265- 1610310003668-75 Devizni donatoraski račun kod Raiffeisen bank a.d. Beograd br. 35265100000140100-52